Neden Minimal İnvaziv Cerrahi?
Jinekolojik cerrahilerde mümkün olan her durumda minimal invaziv cerrahi (laparoskopik ya da robotik) seçilmesinin büyük avantajları bulunmaktadır. Bu yazımda sizlere görsel olarak anlatmaya gayret göstereceğim.
Laparoskopik cerrahi hasta için konforludur, Büyük bir cilt kesisi olmadığı için enfeksiyon riski azdır

Bütün ameliyat büyük bir kesi yerine birkaç tane küçük delikten (1 tane 1 cm, 2-3 tane 0.5 cm boyutunda) yapıldığı için ameliyat izi neredeyse olmaz.

Minimal invaziv cerrahi ile hastaya daha az zarar vererek açık cerrahi ile elde ettiğimiz sonuçları alabilmekteyiz. Bunun en önemli uygulamalarından birisi rahim kanserinde kullanılan Sentinal Lenf Notu haritalamasıdır. Bu işlemle, uygun hastalarda bütün lenf notlarının gereksiz olarak alınması yerine, kanserin sıçrama ihtimali en yüksek olan lenf notlarının belirlenerek sadece onların çıkarılması mümkün olmaktadır.

Yumurtalık kitleleri ve kistleri de laparoskopik yöntemle ameliyat edilebilmektedir. Deneyimli ellerde kistin patlamasına müsade edilmeden karın içerisinde torba kullanılarak kistin karınla bağlantısı kesilerek batın dışına alınabilmektedir.
Robotik cerrahi ise cerrahlara büyük kolaylık sağlarken ameliyatların daha hassas ve etkin bir şekilde yapılmasını sağlamaktadır. Aşağıda robotik sistemin elemanları görülmektedir. Robotik sistem bir cerrah konsolu, bir görüntü konsolu ve bir hasta konsolu olmak üzere 3 birimden oluşmaktadır.

Robotik cerrahide de laparoskopik cerrahiye benzer şekilde 7mm çapında trokarlar ile karın içerisine girilerek bu trokarlardan kamera ve cerrahi enstrumanlar batın içerisine girmektedir. Aşağıda rahim kanseri için robotik cerrahi yapılan bir hastanın hazırlık aşaması görülmektedir.

Aşağıda cerrahın bakış açısı ile ameliyat sahası ve robotik kolların yerleşimi görülmektedir.



